Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@08:09:29 GMT

ثبت سند خودرو؛ گزارشی از یک اختلاف

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۶۴۸۳۹

ثبت سند خودرو؛ گزارشی از یک اختلاف

در ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی آمده است: «نقل و انتقال خودرو به موجب سند رسمی انجام میشود، دارندگان وسایل نقلیه مکلفند قبل از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکور در دفاتر اسناد رسمی ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از سوی راهنمایی و رانندگی برای بررسی اصالت وسیله نقلیه، پرداخت جرایم و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

پس از تصویب این قانون هر از چند گاهی نیروی انتظامی مردم را به اختیاری بودن و گاهی لازم نبودن تنظیم سند در دفترخانه‌ها تشویق می‌کرد و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم به استناد قانون یادشده، الزامی بودن تنظیم سند در دفاتر اسناد را اعلام می‌کردند.

پس از تفسیر و اعلام نظرهای مختلف در خصوص این قانون، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۹۴ بخشنامه‌ای ۳ بندی به شرح ذیل صادر و ابلاغ کرد و در این بخشنامه خطاب به مدیران‌کل ثبت اسناد و املاک استان‌ها آمده است: «با توجه به پیشنهادهای مدیر پیشگیری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و به منظور کاهش آسیب‌های ناشی از وکالت‌های تعویض پلاک، دستور فرمایید مراتب ذیل به دفاتر اسناد رسمی ابلاغ شود.

۱ - هنگام تنظیم وکالت تعویض پلاک و نقل و انتقال خودرو، طرفین به پیش‌بینی مهلت مناسب برای انجام مورد وکالت (که ترجیحا از یک ماه تجاوز ننماید) راهنمایی شوند و در صورت توافق آنها این موضوع در سند درج شود.

۲ - به منظور پیشگیری از نقل و انتقال‌های خودرو بدون تنظیم سند رسمی، ضمن تذکر به طرفین و ارشاد آنها حتی‌الامکان در وکالت‌نامه‌های تعویض پلاک و وکالت‌نامه‌های فروش خودرو از ذکر اختیار تفویض وکالت خودداری شود.

۳ - در اجرای ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و با توجه به ضرورت قانونی ثبت رسمی نقل‌وانتقال خودرو، کسانی که تعویض پلاک به نام آنها انجام شده تنها پس از ثبت سند رسمی انتقال می‌توانند به‌عنوان مالک، خودرو را به دیگری منتقل نمایند یا برای تعویض مجدد پلاک و انتقال مالکیت خودرو به شخص دیگری وکالت دهند.»

این بخشنامه به سردفتران تأکید کرد کسانی که تعویض پلاک به نام آنها انجام شده تنها پس از ثبت سند رسمی انتقال می‌توانند به عنوان مالک، خودرو را به دیگری منتقل کنند یا برای تعویض مجدد پلاک و انتقال مالکیت خودرو به شخص دیگری وکالت دهند.

پس از آن هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ دوم اسفند ۱۳۹۹با صدور رأی شماره ۱۸۶۳ صرفاً بندهای ۲ و ۳ بخشنامه یادشده را به این شرح و استدلال ابطال کرد که «بنابراین بند دوم بخشنامه یاد شده مبنی بر اینکه کسانی که تعویض پلاک به نام آنها انجام شده تنها پس از ثبت سند رسمی انتقال می توانند به عنوان مالک برای تعویض مجدد پلاک و انتقال مالکیت خودرو به شخص دیگری وکالت دهند مغایر قوانین یاد شده است و از آن حیث که محدودیتی برای توکیل بغیر مقرر کرده مخالف حقوق مدنی اشخاص است و بندهای مذکور بخشنامه فوق مستنداًً به بند یک ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.»

دادستان کل کشور در تاریخ ۱۳ شهریور۱۴۰۰ با صدور نامه‌ای به دادستان‌های کل سراسر کشور بر ضرورت اجرای رأی دیوان عدالت اداری تأکید کرد و حتی فراتر از رأی دیوان بر عدم ضرورت مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و اختیاری تنظیم سند انتقال خودرو تأکید داشت.

این در حالی ست که در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۹۵ آیت الله آملی لاریجانی ریاست وقت قوه قضاییه نیز در بخشنامه‌ای به شماره ۱۰۰/۲۹۰۰۶ با تأکید به اجرای صحیح ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و نقش دفاتر اسناد رسمی و نیز مزایای آن از جمله عدم ممنوعیت قانونی جهت فروش نظیر محجوریت و ممنوع المعامله بودن و اهمیت توسعه ثبت رسمی معاملات اعلام کرده بود:‌ »مقرر می‌گردد واحدهای قضایی و ادارات اجرای ثبت اسناد معاملات خودرو که در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده را به عنوان ملاک قانونی تشخیص مالکیت مورد توجه قرار داده و از اعتبار بخشیدن و اتکا به مدارک مربوط به تعویض پلاک به عنوان سند رسمی مالکیت اکیداً پرهیز کنند.»

پس از ایجاد تنش‌های فراوان در خصوص مورد فوق خصوصاً نامه دادستان، ذبیح الله خداییان سخنگوی قوه‌قضاییه در تاریخ ۲۵ شهریور۱۴۰۰ در سخنانی نامه دادستان را مغایر با بخشنامه رئیس وقت قوه قضاییه اعلام کرد و تفسیر قانون را با مجلس دانست.

به نظر می‌رسد با تفسیر مجلس این اختلاف برای همیشه پایان یابد اما باید در نظر داشت تجربه کرونا ثابت کرد مراکز تعویض پلاک بسیار ناکارآمد بوده و به هیچ وجه پاسخگوی حجم گسترده معاملات خودرو نیست.

اکنون در هیچ یک از کشورهای دنیا مراکز تعویض پلاک وجود ندارد و خودرو از تولید تا اسقاط دارای یک پلاک است و نقل و انتقال خودرو یا در دفاتر اسناد رسمی و یا دفاتر وکلا انجام می‌شود.

** حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری

برچسب‌ها کانون سردفتران و دفتریاران سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خودرو

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کانون سردفتران و دفتریاران سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خودرو کانون سردفتران و دفتریاران سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خودرو ثبت اسناد و املاک تعویض پلاک به نام دفاتر اسناد رسمی دفاتر اسناد انتقال خودرو نقل و انتقال قوه قضاییه تنظیم سند سند رسمی ثبت سند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۶۴۸۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازسازی غزه چند سال طول می‌کشد؟ + ویدئو

به گزارش همشهری آنلاین، سازمان برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد یا برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، به عنوان یکی از شاخه‌های اصلی سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که اگر بازسازی غزه همانند جنگ‌های سابق انجام شود، تا ۸۰ سال طول خواهد کشید و تا قرن بعدی ادامه خواهد یافت.

این سازمان گفت در صورتی که مصالح لازم به سرعت وارد غزه شود و کار بازسازی با سرعت پیش برود، می‌توان امیدوار بود که این کار تا سال ۲۰۴۰ به اتمام برسد.

در این گزارش همچنین آمده است که بازسازی غزه حداقل ۴۰ الی ۵۰ میلیارد دلار هزینه دارد و علاوه بر این تبعات اجتماعی و اقتصادی جنگ چندین نسل را درگیر خود کرده و دهها سال طول خواهد کشید.
به گفته این نهاد وابسته به سازمان ملل، برای بازسازی غزه باید ۳۷ میلیون تن آوار ساختمان‌ها جابه‌جا شود که ۳۰۰ کیلوگرم برای هر متر مبع می‌شود و این در حالی است که به دلیل وجود بمب‌ها و مواد منفجره عمل نکرده، کار آواربرداری با خطرات زیادی همراه است.

در این راستا دفتر اطلاع رسانی دولتی در نوار غزه روز گذشته در گزارشی درباره آمار خسارت‌هایی که جنگ وحشیانه رژیم اشغالگر به غزه وارد کرده است اعلام کرد که مجموعه خسارات اولیه مستقیم تجاوزات اشغالگران علیه نوار غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بالغ بر ۳۳ میلیارد دلار بوده است.

در ادامه این گزارش آمده است که رژیم اشغالگر همچنین ۱۵ بخش مربوط به کار و زندگی را در غزه نابود کرده که این بخش‌ها عبارتند از بخش مسکن و خانه، بخش خدمات و شهرداری‌ها، بخش تجاری، بخش صنعتی، بخش دولتی، بخش کشاورزی، بخش بهداشت، بخش آموزشی، بخش رسانه، بخش تفریح و هتل‌ها، بخش ارتباطات و اینترنت، بخش حمل و نقل و بخش برق. در این بخش‌ها ده‌ها هزار نفر شغل و تجارت خود را از دست داده‌اند.

کد خبر 848978 منبع: تسنیم برچسب‌ها اسرائیل خبر ویژه فلسطین سازمان ملل

دیگر خبرها

  • (عکس) رونمایی رسمی از چری اومودا ۷
  • نشستی برای بررسی مسائل تامین آب شرب پایدار در شهر خضرآباد
  • ببینید | رانندگی با تنها فراری پلاک ملی ایران چه حسی دارد؟
  • فرهنگ صلح و سازش مردم یزد باید مستند شود
  • رنگ پلاک خودروها نشانه چیست؟
  • تشدید برخورد با خودرو‌های هنجارشکن در میاندوآب
  • مهلت ۲ هفته‌ای برای انتقال نمایشگاه‌های خودرو به شهرک صنفی کاوه در مهاباد
  • بازسازی غزه چند سال طول می‌کشد؟ + ویدئو
  • ۴ حالتی که حمل خودروهای توقیفی با جرثقیل را الزامی می‌ کند
  • ناکامی سوداگران مرگ در انتقال ۷۸۰ کیلوهروئین و تریاک در هرمزگان